Echte straffen voor moordenaars Lee Rigby

Danny

De twee moslimterroristen die vorig jaar de Britse militair Lee Rigby op klaarlichte dag vermoordden en bijna onthoofdden zijn woensdag door de rechter in Londen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Een van de daders, de 22-jarige Michael Adebowale, moet minimaal 45 jaar van zijn straf uitzitten. Voor de 29-jarige Michael Adebolajo is vervroegde vrijlating uitgesloten.

Nadat de twee mannen hun straffen te horen hadden gekregen, begonnen ze tegen de rechter te schreeuwen. Ze zeiden nergens spijt van te hebben, alleen van het feit dat ze niet werden doodgeschoten na hun daad. Ze werden uiteindelijk door bewakers tegen de grond gewerkt en naar hun cel gebracht.

Adebolajo en Adebowale werden al in december schuldig bevonden, maar de rechter moest wachten met het bepalen van de strafmaat door een discussie over levenslange gevangenisstraffen. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn de wetten over levenslange opsluiting in Groot-Brittannië in strijd met de Europese mensenrechtenwetten, maar het Britse hof van beroep bepaalde vorige week dat dergelijke straffen in 'uitzonderlijke omstandigheden' niet strijdig zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De twee mannen hakten Rigby in mei in Londen op klaarlichte dag dood met slagersmessen toen hij op weg was naar zijn kazerne. Adebolajo en Adebowale, beiden van Nigeriaanse komaf, riepen islamitische leuzen tijdens hun aanval. Adebolajo zei tijdens een eerdere rechtszitting dat hij en Adebowale 'soldaten van Allah' zijn en dat de moord op Rigby een wraakactie was voor Britten die moslims in het buitenland vermoorden.

Bij de rechtbank hadden zich veel betogers verzameld. Ze zwaaiden met vlaggen en schreeuwden leuzen. Drie mensen werden opgepakt. Een vrouw werd aangehouden voor openbare dronkenschap, een man voor het toebrengen van lichamelijk letsel en een voor betrokkenheid bij een vechtpartij. De politie was in groten getale op de been om de orde bij de rechtbank te bewaren.