Alarmbelkastje in nieuwe automodellen komt eraan

Redactie

De invoering van een alarmbelkastje in auto's is een stap dichterbij gekomen. Het Europees Parlement besloot woensdag in Straatsburg dat alle nieuwe automodellen vanaf oktober 2015 met het zogeheten eCall-systeem moeten zijn uitgerust. Niet alle afgevaardigden zijn daar gelukkig mee.

Het eCall-kastje belt vanzelf het alarmnummer 112 bij een ongeval om de exacte locatie door te geven, waardoor hulpdiensten sneller ter plekke kunnen zijn. Het apparaat kost vijftig euro, maar fabrikanten mogen dat niet doorberekenen aan kopers.

Eerder deze maand stemde een commissie van het Europees Parlement al in met het voorstel. De lidstaten moeten nog wel instemmen.

Het plan kreeg een meerderheid van christendemocraten en sociaaldemocraten, de twee grootste fracties in het EP. "Een groot voordeel als je als Nederlander op een buitenlandse weg in je eentje tegen een boom bent geknald", aldus CDA'er Wim van de Camp, die betrokken was bij de onderhandelingen.

Andere partijen staan kritisch tegenover het plan. Dennis de Jong (SP) vreest dat de alarmcentrales van sommige lidstaten de extra eCall-oproepen uit het 'spionnenkastje' niet aan zullen kunnen.

Ook zijn er zorgen over de privacy. Judith Sargentini (GroenLinks) noemt het 'een cadeautje voor de auto-industrie'. "Die krijgt beschikking over allerlei gevoelige gegevens over automobilisten".

"En wat als verzekeringsmaatschappijen ook toegang krijgen tot die informatie?" vraagt Sophie in 't Veld (D66) zich af. Zij wil dat autobezitters de keuze hebben het systeem uit te schakelen, maar een voorstel om een aan-uitknop op de kastjes verplicht te stellen haalde het niet.