AZ-coach Advocaat geniet van Europese wedstrijden

Olga Kroeders

AZ-trainer Dick Advocaat smult van de Europese wedstrijden van zijn club. "Het reizen, de andere stadions, goede wedstrijden, slechte wedstrijden. Ik geniet ervan", zei de ervaren coach woensdag. Advocaat zit donderdag bij de Europa League-wedstrijd van de Alkmaarders tegen Slovan Liberec voor de honderdste keer op de bank bij een Europees duel.

"Ja, ik las het. Leuk, maar meer niet", reageerde de 66-jarige geboren Hagenaar op de site van AZ op zijn aanstaande mijlpaal. "Ik wil niet dat het bij honderd blijft, want we willen dit seizoen graag nog even doorgaan in Europa. Het is zelfs voor mij nog leuk, Europese wedstrijden."

Advocaat rekent op een ander AZ dan zondag, toen de Alkmaarders met 4-0 verloren van Ajax. "Toen gaven we te veel ruimte weg aan Ajax, waarmee we ze in de wedstrijd hielpen", zegt de oud-trainer van onder meer PSV, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. "Ik verwacht een veel scherper en agressiever AZ, ook omdat we nu het voordeel hebben van ons eigen stadion."

AZ verdedigt donderdag in eigen huis de 1-0 overwinning die uit bij Slovan Liberec in Tsjechië werd geboekt. Naast de Europa League en de competitie is de ploeg uit Alkmaar ook nog actief in de beker. "We willen goed blijven presteren op drie fronten", besluit Advocaat. "Maar dat wordt moeilijk omdat het veel kracht kost".