'Alleen Rusland stopt Oekraïnse moslims'

Redactie

Rivaliserende Oekraïense groepen die demonstreerden in de Krim zijn woensdag met elkaar op de vuist gegaan. De politie kon de groepen met moeite uit elkaar houden. Zeker twintig mensen raakten gewond, zei een medewerker van de ambulancedienst.

In de stad Simferopol gingen tienduizend etnisch-islamitische Tataren de straat op. Zij scandeerden leuzen als 'Oekraïne is geen Rusland!' en 'Allahu Akbar!'. Verderop hielden pro-Russische betogers een protest waarbij zij met Russische vlaggen zwaaiden en voor hechtere banden met Rusland pleitten. Betogers bekogelden elkaar met stenen en flessen en er vielen enkele klappen, terwijl de politie haar best deed om beide groepen betogers uit elkaar te houden.

"We zijn klaar om te vechten voor Oekraïne en onze Europese toekomst", zei de demonstrant Noeridin Sejtablajev. "Alleen Rusland kan ons redden van de fascisten in Kiev en de moslimextremisten in de Krim", riep betoger Anton Ljachov die met een Russische vlag zwaaide.

Het was de derde dag op rij dat er in de Krim werd geprotesteerd tegen de nieuwe machthebbers in Kiev. In de Krim wonen veel etnische Russen die voor innigere betrekkingen met Moskou zijn. Sommigen pleiten zelfs voor afscheiding van de regio van Oekraïne. De Tataren zijn juist tegen Russische bemoeienis.