Duitsland volgt teruggekeerde jihadstrijders

Redactie

De Duitse veiligheidsdiensten houden een tiental jihadstrijders die zijn teruggekeerd uit Syrië nauwlettend in de gaten. De jihadstrijders worden gezien als een terreurdreiging. Dat hebben de veiligheidsdiensten woensdag gezegd. Volgens de Duitse binnenlandse inlichtingendienst zijn in totaal, sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië, meer dan driehonderd mensen naar Syrië vertrokken.

"Er is een groeiend probleem dat voortkomt uit geradicaliseerde en door de strijd geharde mensen die terugkeren uit Syrië", aldus Hans-Georg Maassen, hoofd van de inlichtingendienst. "We hebben informatie over een stuk of tien mensen die actief hebben deelgenomen aan de strijd in Syrië. Daardoor is het risico op terreurdaden in Duitsland toegenomen."

Onder de Duitse wet is het lastig om jihadstrijders die terugkeren te arresteren, tenzij er concreet bewijs is dat ze een misdaad hebben begaan. De veiligheidsdiensten, die niet graag zien dat extremisten zomaar kunnen terugkeren, houdt de mensen die het grootste risico vormen nauwlettender in de gaten. Hoewel een tiental jihadstrijders is opgeleid om om te gaan met wapens en explosieven, zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat ze aanslagen voorbereiden.