Vrachtwagenchauffeurs vaker bestolen van lading

Redactie

Vrachtwagenchauffeurs zijn vorig jaar veel vaker bestolen van hun lading dan een jaar eerder. In totaal deden truckers in 2013 ruim 243 keer aangifte van een geslaagde ladingdiefstal, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Team Transportcriminaliteit (LTT) van de politie. Het aantal diefstallen ligt daarmee 42 procent hoger dan in 2012.

Naast geslaagde diefstallen deden chauffeurs nog eens bijna 190 keer aangifte van een mislukte ladingdiefstal. Ook dat is veel meer dan in 2012. Transport en Logistiek Nederland (TLN) maakt zich woensdag in een verklaring grote zorgen over de sterke stijging, die volgens de branchevereniging het gevolg is van 'de verminderde aandacht' bij de politie.

Een groot deel van de diefstallen vond plaats op parkeerplaatsen langs snelwegen of grote provinciale wegen, zo meldt het LTT. Vooral in Limburg en het oosten van Brabant vonden veel diefstallen plaats. In Eindhoven, Venlo en Venray werden de meeste ladingen uit vrachtwagens gestolen.

Waar chauffeurs hun vracht vorig jaar vaker zagen verdwijnen, lieten dieven hun vrachtwagen juist vaker staan dan een jaar eerder. Het aangiftes van gestolen trucks - al dan niet met lading - daalde met 19 procent naar 287 keer. In dat getal zijn ook pogingen tot diefstal meegerekend, aldus het LTT.