Familie crimineel stel roept op tot overgave

Harry

Familieleden van de voortvluchtige criminelen Antonio van der P. en Enise B. roepen hen op zich over te geven aan de politie. "We kunnen alleen maar hopen dat hij snel wordt gepakt, om nieuwe slachtoffers te voorkomen en niet in nóg grotere moeilijkheden te komen", zegt de 65-jarige vader die Van der P. adopteerde uit Brazilië woensdag in het AD.

Ook een 49-jarige oom van B. hoopt dat zij snel wordt aangehouden. "Dat is voor de maatschappij het beste, voordat er nog meer wonden worden geslagen."

De adoptieouders van Van der P. ontvluchtten volgens de krant eind vorige week hun eigen huis in het Friese Harkema op last van de politie. Ze zijn nu ondergedoken op een geheim adres. "Hij is nu blijkbaar tot alles in staat. De politie wil geen risico nemen", zegt de vader. Hij zegt zelf niet bang te zijn dat zijn adoptiekind hem iets zou willen aandoen.

De vader spreekt van een 'drama'. "Wat ons kind gedaan heeft is niet goed te praten, maar hij blijft onze zoon."

De oom van B. zegt in de krant dat hij in het verleden de enige was die tot haar kon doordringen. "Dat wil ik weer proberen als ze haar straf heeft uitgezeten." De vader van de vrouw dreef volgens de oom, die in Enschede woont, van hem af toen hij trouwde. B. leidt volgens hem een doelloos bestaan sinds ze met school stopte.

Dinsdagnacht werd in het Groningse Winschoten na een tip nog een klopjacht op het stel gehouden, maar die leverde volgens regionale media niks op. Het arrestatieteam is zonder aanhoudingen vertrokken.

Het stel zou in de afgelopen weken onder meer betrokken zijn geweest bij woningovervallen, ontvoeringen en een schietincident. De politie bestempelt ze als 'levensgevaarlijk' en waarschuwt dat ze in bijvoorbeeld caravans kunnen inbreken om te overnachten.