Rutte prijst doorzettingsvermogen medaillewinnaars

Maarten (rubbereend)

Minister-president Mark Rutte heeft dinsdag het doorzettingsvermogen van de Nederlandse olympische medaillewinnaars geprezen. Dat deed hij tijdens de huldiging van de sporters in de Ridderzaal. "We hebben gezien dat doorzettingsvermogen zich uitbetaalt. We hebben ook gezien dat het onmogelijke mogelijk kan worden."

"Jullie waren gewoon beter dan de rest. Dat is een kwestie van talent, keihard werken, een ijzeren discipline en veel doorzettingsvermogen", vatte de premier samen. "Reken maar dat er veel jongeren zijn die met een stijve nek naar jullie opkijken."

NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis was ook trots, maar vertelde ook wat hij van andere landen had gehoord in Sochi. "De winnaars van vandaag zijn de verliezers van morgen", waarschuwden die. "Laten we oppassen." Ook chef de mission Maurits Hendriks was het daar mee eens. "De komende jaren wordt er gejaagd op jullie."

Minister van Sport Edith Schippers zag het positieve in van de medailleoogst van Sochi. "Jullie hebben de lat lekker hoog gelegd voor de volgende Spelen."

Hendriks nam de gelegenheid meteen ter harte om de politiek en het bedrijfsleven op te roepen om de sport te blijven ondersteunen. "Ik roep iedereen op om die waardering om te zetten in daadkracht. Dat geldt voor ons allen hier, want de uitdagingen die op ons pad komen zullen niet gering zijn."