Uitstel EP-besluit netneutraliteit en belkosten

Redactie

Het Europees Parlement neemt voorlopig geen besluit over netneutraliteit en de kosten van mobiel bellen in het buitenland. De EP-commissie voor industrie zou maandagavond stemmen over een voorstel van eurocommissaris Neelie Kroes, maar dat ging niet door. Een aantal Europarlementariërs stak een stokje voor de stemming omdat een Duitse vertaling van het voorstel ontbrak.

Naar de stemming was met spanning uitgekeken. Het pakket maatregelen dat op tafel lag verlaagde de kosten van mobiel bellen in het buitenland via het vaak peperdure zogeheten roaming. Maar de telecomindustrie kreeg daar volgens internetactivisten en consumentenorganisaties heel wat voor terug. De zogenoemde netneutraliteit, het beginsel dat internetproviders diensten niet mogen bevoordelen of benadelen door deze bijvoorbeeld meer of minder bandbreedte te gunnen, was volgens hen in gevaar. Vooral Nederlandse Europarlementariërs verzetten zich fel tegen zo'n maatregel, omdat die de in Nederland bij wet vastgelegde netneutraliteit zou doorkruisen.

Als de commissie maandagavond over de voorstellen had gestemd had het pakket eind maart aan het voltallige Europees Parlement kunnen worden voorgelegd. Door het oponthoud van naar verluidt enkele weken lukt het volgens verscheidene EP-leden niet meer om een besluit te nemen voor de Europese verkiezingen van mei.

Nederlandse Europarlementariërs reageerden woedend op de gang van zaken in de commissie. Het 'gescherm met procedures om politieke redenen' is volgens sociaaldemocrate Judith Merkies 'een belabberd signaal'.