Iraakse eerwraakmoordenaar weg uit Nederland

Redactie

Een Irakees die jaren vastzat voor een eerwraakmoord in Drenthe in de jaren negentig is teruggekeerd naar zijn vaderland. Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven (VVD) maandag aan de Tweede Kamer. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) probeerde hem al jaren het land uit te krijgen.

Moayad A. was in 1992 betrokken bij de moord op zijn schoonmoeder. De 37-jarige vrouw werd in het Drentse Vledder, waar ze in een asielzoekerscentrum verbleef, meerdere keren door een auto overreden. Na familieberaad was bepaald dat ze dood moest omdat ze vreemd zou zijn gegaan.

A. kreeg acht jaar en cel kwam in 1997 vervroegd vrij, waarop Nederland hem wilde uitzetten als ongewenst vreemdeling. De Irakees bleef zich daartegen verzetten. In 2009 bepaalde de Raad van State uiteindelijk dat de IND een verblijfsvergunning niet kon weigeren op grond van de veroordeling wegens moord.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma volgt de zaak al jaren op de voet en had Teeven vorig jaar naar de stand van zaken gevraagd. De staatssecretaris laat nu weten dat de man is 'teruggekeerd naar het land van herkomst'. Een nog lopende beroepsprocedure mag hij niet in Nederland afwachten, aldus Teeven.

De bewindsman geeft in de brief verder geen details. Zijn woordvoerder wilde die ook niet geven.