PostNL levert flink in op hoger Damrak

Chuck-N0rr1s

PostNL is maandag op het Damrak hard onderuit gegaan nadat het bedrijf zijn verwachtingen naar beneden bijstelde. Het aandeel van de postbezorger verloor in korte maar liefst 19,7 procent aan waarde en kwam die dreun de rest van de dag niet meer te boven. Doordat veel andere bedrijven op de AEX-index wel met winst sloten, eindigde de Amsterdamse hoofdgraadmeter alsnog met een klein plusje.

Waardepapier van PostNL kost nu nog 3,44 euro. Voor het openen van de beurs maakte PostNL bekend dit jaar uit te gaan van een operationele winst tussen de 260 en 330 miljoen euro. Dat is veel minder dan de onder- en bovenmarge van 300 en 370 miljoen die het bedrijf eerder nog aanhield. Bovendien vrezen beleggers dat de verwachte hoeveelheid post sterker daalt dan PostNL verwacht.

De AEX won 0,4 procent en sloot de dag daardoor af op een stand van 401,76 punten. Ook de beurs van Frankfurt sloot 0,4 procent hoger, terwijl de Franse beurs 0,9 procent won.

De drie grootste beursfondsen - ING, Shell en Unilever - wonnen allemaal licht aan waarde. Het drietal won elk tussen de 0,2 en 1 procent. Grootste winnaar was echter Air France-KLM dat een goed rapport ontving van analisten en daardoor 2,8 procent won. Postbezorger TNT Express steeg 1,9 procent in waarde.

Net als in de AEX ging echter ook de aandacht in de Midkap niet uit naar de stijgers, maar juist naar de grootste daler. Pharming verloor 22,8 procent nadat de Amerikaanse toezichthouder besloot te wachten met het goedkeuren van een medicijn. Navigatiespecialist Neways was met een winst van 6,8 procent een van de sterkste stijgers.