Legeroefeningen VS en Zuid-Korea van start

anoniem_22072019025900

De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse legers zijn maandag aan hun jaarlijkse militaire oefeningen begonnen. Dat heeft woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Korea Kim Yong-kyu bevestigd. De oefeningen zijn een doorn in het oog van Noord-Korea.

De oefeningen bestaan uit een deel dat gebaseerd is op computersimulaties en een deel dat uit militaire training bestaat. Er zijn standaard al bijna 30 duizend Amerikaanse militairen in Zuid-Korea gestationeerd en tijdens de oefeningen komen daar nog duizenden bij. Daar trainen zij hoe ze het best kunnen reageren als Noord-Korea het Zuiden binnenvalt. Volgens de Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn de oefeningen defensief en routineus. Noord-Korea heeft nog niet op de start van de trainingen gereageerd.

Noord-Korea ziet de legeroefeningen als oorlogsvoorbereidingen om Noord-Korea binnen te vallen. Het land dreigde eerder om familiereünies niet door te laten gaan als de oefeningen niet werden afgezegd. Na twee series gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea liet Pyongyang de herenigingen alsnog doorgaan. De eerste twee dagen van de oefeningen vallen samen met de laatste twee dagen van de familiereünies. Vorig jaar dreigde Noord-Korea uit woede over de oefeningen om Seoul in een vlammenzee te veranderen en om Zuid-Korea en de VS met een kernwapen aan te vallen.

Woordvoerder voor het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie Kim Min-seok zei dat er geen ongebruikelijke Noord-Koreaanse troepenbewegingen waren gesignaleerd. De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse legers organiseren de oefeningen sinds 1976 ieder jaar. De gezamenlijke training duurt tot 18 april.