Toch weer otter gespot in Groene hart

anoniem_22072019025900

De otter is toch niet verdwenen uit het Groene Hart. Natuurorganisaties vreesden het ergste nadat een doodgereden exemplaar was gevonden op de A12, maar die vrees was ongegrond. Vijf dagen na het ongeval is bij de Nieuwkoopse Plassen opnieuw een otter waargenomen door camera's, meldt Natuurmonumenten maandag.

Boswachter Martijn van Schie noemt de ontdekking 'fantastisch nieuws'. "De doodgereden otter op de A12 en de nieuwe beelden van de levende otter bewijzen dat het dier met een voorzichtige opmars bezig is in het Groene Hart", zegt hij in een verklaring.

Er werden al eerder otters gezien in de Randstad, maar die sneuvelden haast allemaal op het asfalt. Volgens Van Schie is het belangrijk dat er snel tunneltjes onder wegen komen zodat de otter veilig kan oversteken. Natuurmonumenten is daarover inmiddels in overleg met de gemeente Nieuwkoop en de provincie Zuid-Holland.

Otters stierven zo'n 25 jaar geleden uit in Nederland, maar kregen in 2002 een nieuwe kans. De roofdieren werden toen in verschillende regio's uitgezet. Sindsdien laten ze zich op steeds meer plekken zien.