Nederland keek massaal naar Olympische Spelen

Frank (franklop)

De Olympische Spelen in Sochi zijn de afgelopen weken massaal bekeken. In totaal zagen veertien miljoen Nederlanders, 91 procent van de bevolking boven de zes jaar, tenminste vijf minuten van de Spelen. Dat meldt de NOS maandag. De 1500 meter bij de vrouwen trok de meeste kijkers. Direct na de zege van Jorien ter Mors hadden 4,8 miljoen kijkers op de Spelen afgestemd.

Ook de schaatswedstrijden die tijdens weekdagen 's middags werden afgewerkt, werden massaal bekeken. Gemiddeld trokken die races 2,2 miljoen kijkers. Afgezien van voetbalwedstrijden werden er de afgelopen tien jaar geen 's middagse televisieuitzendingen door meer dan twee miljoen kijkers gezien.

Mensen die wel moesten werken konden op de site van de NOS naar livestreams kijken. Tijdens de 10.000 meter werd dat massaal gedaan. Naar die wedstrijd keken circa 230 duizend mensen, een record voor een livestream van een sportevenement.

De sluitingsceremonie van de Spelen was zondag het op een na best bekeken programma. Met ruim 3,1 miljoen kijkers deed die uitzending alleen onder voor het achtuurjournaal. Daar keken meer dan 3,8 miljoen mensen naar.