D66 en ChristenUnie: stop steun aan Uganda

anoniem_22072019025900

Nederland moet de hulp aan de Ugandese overheid stopzetten nu president Yoweri Museveni de omstreden antihomowet heeft ondertekend. Dat bepleiten D66 en ChristenUnie, die maandag samen Kamervragen hebben gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

"Stille diplomatie heeft niet gewerkt, het is nu tijd voor een krachtig signaal tegen deze afschuwelijke wet", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Nederland geeft zo'n zeven miljoen euro per jaar aan de Ugandese overheid.

Het Nederlandse geld gaat naar verbetering van de justitiesector in het Afrikaanse land. "Maar als justitie nu homo's in het gevang gaat gooien, bereiken we het tegenovergestelde van wat we willen", zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Het geld moet voortaan worden overgemaakt naar organisaties in Uganda die zich inzetten voor homorechten, stellen D66 en ChristenUnie.

Timmermans maakte vorige week al duidelijk dat het consequenties zou hebben als Museveni de wet daadwerkelijk zou ondertekenen, maar trad niet in detail. Op de ondertekening heeft Timmermans nog niet gereageerd. Hij bezoekt deze week Australië en Nieuw-Zeeland.

Onder de nieuwe wet kunnen homoseksuelen veertien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen voor hun seksuele geaardheid. Op de wet is in het westen veel kritiek. Museveni zei een maand geleden dat hij de wet niet zou tekenen, maar kwam later terug op dit besluit.