Conflict Griekenland en trojka geeft problemen

anoniem_22072019025900

Een conflict tussen de trojka van schuldeisers en de Griekse regering over de hoogte van een kapitaalinjectie voor Griekse banken bedreigt een akkoord over een nieuw noodpakket voor het geplaagde land. Dat meldt Financial Times maandag. Maandagmiddag hervat de trojka gesprekken met minister van financiën Yannis Stournaras.

Athene berekent dat de financiële sector hoogstens zes miljard aan nieuw kapitaal behoeft om zijn kaspositie te versterken. De schuldeisers, de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, menen echter dat Griekse banken zeker drie keer zo veel nodig hebben. Het meningsverschil leidt tot spanningen in de onderhandelingen over een nieuw noodpakket later dit jaar.

Media vatten de aankomst van de trojka in Griekenland maandag op als een signaal dat een principeakkoord tussen beide partijen binnen handbereik ligt. Het is echter de vraag of zij tot een overeenkomst komen voor 10 maart, als de ministers van Financiën van de eurozone in Brussel bijeenkomen om over de overeenkomst te praten.

Volgens een woordvoerder van de regering zou Griekenland zeer dicht bij een akkoord zijn met de trojka. Hij verwacht met de schuldeisers overeen te komen meer marktwerking in te voeren en de verzekeringspremies voor werkgevers te verlagen.

Sinds september liggen onderhandelingen tussen de trojka en Griekenland vast. De trojka vindt dat Griekenland treuzelt met hervormingen rondom bijvoorbeeld ontslagbescherming. Griekenland beschuldigt de trojka ervan de Griekse progressie te onderschatten en onnodige impopulaire maatregelen te eisen.

De belangrijkste oppositiepartij Syriza is tegen een akkoord met de trojka. De linkse partij geeft de door de schuldeisers opgelegde bezuinigingen en hervormingen de schuld van de groeiende armoede en de werkloosheid van 28 procent in Griekenland.