"Starter zat fout bij relayfinale"

DeLuna

De teleurstelling die de Nederlandse shorttrackmannen afgelopen vrijdag na de mislukte relayfinale moesten verwerken, zal nog wel even wat langer aanhouden. De technische shorttrackcommissie van de internationale schaatsbond heeft achteraf erkend dat er een herstart had moeten plaatsvinden, omdat Nederland en China al in de eerste bocht onderuit gingen. 

Nederland heeft daar alleen helemaal niks aan. De uitslag blijft hetzelfde. Wilf O’Reilly, disciplinemanager shorttrack van de KNSB, ging om opheldering vragen bij de ISU. "Ik heb met Nathalie Lambert van de technical committee gesproken en zij erkende dat de starter fout zat. Freek van der Wart viel en nam een Chinees mee, volgens de regels had daar een herstart voor moeten plaatsvinden", geeft O’Reilly aan. Dit gebeurde niet, waardoor de wedstrijd oneerlijk werd en daarmee slechte reclame maakte voor het shorttrack vindt de geboren Brit. 

Nadat Nederland gevallen was, waren Rusland en Amerika niet meer te achterhalen. De Nederlandse mannen hadden nog even kans op brons, maar die medaille ging uiteindelijk naar China. O’Reilly: "Mensen zien deze sport niet vaak. Als zoiets gebeurt op de Olympische Spelen, word je niet serieus genomen. Dan begrijpt het publiek er niets van."

O'Reilly pleit er voor dat de scheidsrechter ook in het begin al mag ingrijpen en dat de starter niet langer autonoom is, dit om zulke situaties in de toekomst te voorkomen.