Merkel wil eigen staat Palestijnen bevorderen

Harry

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland wil tijdens haar bezoek aan Israël, dat maandag begint, de totstandkoming van een zelfstandige Palestijnse staat naast Israël bevorderen. Dat heeft zij aan de vooravond van het bezoek gezegd.

Premier Benjamin Netayahu van Israël zei dat de bondskanselier Israël helpt om te voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt. Duitsland neemt met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad deel aan bij de onderhandelingen met Iran over zijn nucleair programma.

Het is de vijfde overlegronde tussen de Israëlische en Duitse regeringsleiders. Merkel blijft 2 dagen in Israël. Duitsland wordt in Israël gezien als de belangrijkste vriend na de Verenigde Staten. De bondskanselier krijgt dinsdag de hoogste Israëlische onderscheiding voor burgers. Bovendien tekenen de twee regeringen een overeenkomst waardoor Duitsland Israël gaat vertegenwoordigen in landen waar de Joodse staat geen consulaat heeft. Israëlische burgers die in zo'n land in de problemen komen, kunnen dan bij de Duitse vertegenwoordiging terecht.

Merkel wil eigen staat Palestijnen bevorderen
Merkel wil eigen staat Palestijnen bevorderen (Foto: ANP)