'Pentagon wil leger inkrimpen'

Harry

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel is van plan het Amerikaanse leger fors in te krimpen. Als zijn plannen doorgaan krijgen de Verenigde Staten het kleinste leger sinds 1940. Dat schrijft de New York Times op basis van bronnen. De inkrimping is het gevolg van de noodzaak tot bezuinigingen en is bovendien ingegeven door het beleid van president Barack Obama die heeft beloofd een einde te maken aan de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Volgens bronnen bij het Pentagon blijft het Amerikaanse leger ondanks de inkrimping het sterkste leger ter wereld. Het voorstel van Hagel heeft de steun van de gezamenlijke chefs van staven. Het geld dat wordt bespaard door de strijdkrachten te verkleinen zorgt er volgens de bronnen voor dat de militairen die overblijven goed worden opgeleid en over het beste materieel beschikken. "We houden nog altijd een fors leger over", aldus een van de bronnen. "Maar het is een flexibel leger, een capabel, modern, goed getraind leger."

Kort na de aanslagen van 11 september 2001 bestond het Amerikaanse leger uit 570 duizend militairen. De afgelopen jaren is het aantal militairen al teruggebracht naar 490 duizend, maar Hagel wil dat aantal met nog eens ongeveer vijftigduizend terugbrengen. Het Pentagon meent dat het niet langer noodzakelijk is om te streven naar een leger dat twee oorlogen tegelijkertijd kan voeren. Doel is nu om een oorlog te kunnen winnen en een eventuele andere oorlog lang genoeg uit te kunnen stellen tot er voldoende militairen kunnen worden ingezet om ook die oorlog te winnen.

Niet alleen wil Hagel het aantal militairen verkleinen, ook wil hij de gehele vloot A-10-gevechtsvliegtuigen schrappen. Die toestellen waren vooral gebouwd om Sovjet-tanks te kunnen vernietigen in het geval van een invasie van West-Europa, maar zijn inmiddels verouderd.