Warm onthaal olympische sporters in Assen

Frank (franklop)

De olympische ploeg wacht maandagmiddag een groot onthaal in Assen. In de Drentse hoofdstad worden de medaillewinnaars gehuldigd voor hun prestaties tijdens de Winterspelen in Sochi. Er worden meer dan tienduizend bezoekers verwacht.

Op de Kop van de Vaart, dat plaats biedt aan zo'n zevenduizend mensen, worden de sporters toegejuicht. Als dat plein vol is worden bezoekers verwezen naar een ander plein waar ze de huldiging op grote beeldschermen kunnen volgen. De huldiging vindt plaats vanaf 17.00 uur. De sporters arriveren ruim een uur eerder op vliegveld Eelde.

Assen is dit jaar de officiële huldigingsplaats voor de olympische sporters. Na de Zomerspelen in 2012 werd de ploeg ontvangen in Den Bosch. Daarvoor waren respectievelijk Haarlem, Amsterdam en Zwolle de plaatsen waar de sporters in het zonnetje werden gezet. Verschillende andere gemeenten huldigen in de komende week los van het officiële ontvangst hun 'eigen' sporters.

De Nederlandse medaillewinnaars gaan dinsdag op bezoek bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Minister-president Mark Rutte ontvangt ze vervolgens op het ministerie van Algemene Zaken, waarna ze nogmaals worden gehuldigd in de Ridderzaal in Den Haag.

De Winterspelen gaan voor Nederland de boeken in als de succesvolste ooit. Er werden liefst 24 medailles gepakt, waarvan acht gouden, zeven zilveren en negen bronzen. Nederland eindigde daarmee als vijfde in het medailleklassement.