Kramer opgelucht met goud op achtervolging

Olga Kroeders

Sven Kramer is opgelucht dat het na twee mislukte pogingen op de Spelen zaterdag wel lukte met de ploegenachtervolging. Samen met Jan Blokhuijsen en Koen Verweij pakte hij de gouden medaille. "Vancouver en Turijn waren niet goed, ik ben blij dat het nu wel gelukt is", zei Kramer tegen de camera's van de NOS.

In 2010 (Vancouver) en 2006 (Turijn) pakten de Nederlandse equipe brons op de Winterspelen. "Er stond veel spanning op", liet drievoudige olympisch kampioen Kramer weten. "Je weet dat de Koreanen hard beginnen, dus dat moesten wij ook doen om niet te veel tijd te verliezen. Het is toch mooi om met zijn drieën over de finish te komen. Dat geeft een andere beleving dan normaal."

In een spannende race wonnen de Nederlanders in de finale van Zuid-Korea. De Aziaten kwamen ruim drie seconden later binnen dan Kramer en consorten. Blokhuijsen: "We weten dat de Koreanen hard starten, maar ons doel was om een vlakke race te rijden. Het is kicken dat we dan ook nog een olympisch record rijden."

Blokhuijsen en Verweij pakten hun eerste gouden plak ooit op de Spelen. "Hier hebben we vier jaar lang naartoe gewerkt", zei Blokhuijsen. "We hebben onze individuele routes opzij gezet om hier te presteren. Dan is het mooi dat je in de finale je beste race schaatst."

Verweij zat bij de vorige Spelen nog niet bij de selectie voor de ploegenachtervolging. "Ik heb eigenlijk altijd in een winnend team gezeten. Dat heb ik hier mooi doorgetrokken" zei Verweij, die eerder op de Spelen op drieduizendste van een seconde het goud op 1.500 meter miste. "Hier doe je het voor, dit gevoel."