Russen sluiten biatlon af met estafettegoud

heywoodu

De Russische biatleten hebben op de valreep toch een gouden medaille gewonnen. De mannen waren in de estafette het sterkste team, waardoor slotloper Anton Shipulin onder luid gejuich als eerste over de finish kwam. Het zilver ging naar het geplaagde Duitse team, voor de Oostenrijkers.

Na de eerste groep lopers gingen de Noren aan de leiding. Tarjei Bø wist tien maal het doel te raken en had dus geen enkel extra patroon nodig. Ook de Duitser Erik Lesser was foutloos, maar op de ski's moest hij wel tien seconden toegeven, waardoor hij als tweede wisselde. Op korte afstand volgden ook de Russen met Alexei Volkov, de Amerikaan Lowell Bailey en Christoph Sumann voor Oostenrijk.

Noorwegen wist de leiding in de tweede groep vast te houden. Dit keer was het Johannes Thingnes Bø, het jongere broertje van Tarjei, die de leiding uit wist te breiden. Evenals de Duitser Daniel Böhm had hij één extra patroon nodig, maar op de ski's was de Noor sneller. Noorwegen wisselde hierdoor als eerste, op twintig seconden gevolgd door de Duitsers. Kort daarachter kwamen Evgeniy Ustyugov namens Rusland, Dominik Windish voor Italië, de Sloveen Jakov Fak en de Oostenrijker Daniel Mesotitsch.

De derde Noor was Ole Einar Bjørndalen. Bij zijn eerste schietbeurt schoot hij in rap tempo alles raak, waardoor hij ruim twintig seconden eerder vertrok dan de rest. Achter hem volgde Dmitry Malyshko voor Rusland, samen met Simon Eder en Arnd Peiffer namens Oostenrijk en Duitsland. Ook bij zijn, waarschijnlijk, laatste olympische schietbeurt was hij ongenaakbaar. De oude rot was echter niet snel genoeg op de ski's, waardoor hij vrijwel gelijk wisselde met Peiffer. Rusland, Slovenië en Oostenrijk volgden op een kleine twintig seconden.

Vervolgens was het de beurt aan de slotlopers, Emil Hegle Svendsen voor Noorwegen en Simon Schempp namens Duitsland. Bij de eerste schietbeurt bleven beiden niet foutloos, net als Anton Shipulin uit Rusland en Dominik Landertinger uit Oostenrijk. Met vier man ging het richting de beslissende vijf schoten. Svendsen bezweek onder de druk en verloor zelfs het podium uit zicht, maar Schempp en Shipulin bleven foutloos en gingen de strijd om het goud aan. Schempp probeerde weg te komen van zijn medekoploper, maar slaagde daar niet in. Honderd meter voor de finish gaf de Duitser het op, tot groot genoegen van het Russische publiek. Landertinger wist voor Oostenrijk het brons over de finish te lopen.