Cocu: "Bakkali moet leren leven als een prof"

Maarten (rubbereend)

Zo snel als hij opkwam, zo geruisloos verdween Zakaria Bakkali weer uit de basisopstelling van PSV. De voorbije weken maakte hij zelfs geen deel uit van de wedstrijdselectie. Het 18-jarige toptalent groeide bij de start van het huidige seizoen uit van jeugdspeler tot basisspeler bij PSV en Belgisch international.

Vervolgens kampte hij met een terugslag, die hem uiteindelijk zijn basisplaats kostte. Ondanks zijn vormdip wil PSV het tot medio 2015 lopende contract van Bakkali dolgraag verlengen. Zolang beide partijen echter geen akkoord hebben bereikt, houden diverse clubs verspreid over Europa hoop op zijn handtekening.

Phillip Cocu zou ervoor kunnen kiezen om Bakkali gedurende de contractonderhandelingen tevreden te houden met speeltijd, maar daar voelt de geplaagde trainer weinig voor. "We zijn PSV, hè. Wij gaan geen keuzes maken om iemand erbij te nemen, omdat er wordt gesproken over een contractverlenging", legt hij uit in De Telegraaf. "Je moet op basis van het vertoonde spel en je trainingen zelf een plaats in de selectie afdwingen."

Volgens Cocu moet de Belgische dribbelaar nog veel leren. "De concurrentie op bepaalde posities is groot. Zakaria is nog een jonge speler, die een aantal dingen moet oppakken. Die zich bewust moet worden van wat er wordt gevraagd voor het leven als een prof, zowel op het veld als erbuiten."

Dat neemt niet weg dat Bakkali de potentie heeft om een sleutelspeler te worden. "We zien in hem nog steeds een heel talentvolle speler, die in de toekomst door moet kunnen groeien tot een basisspeler van PSV", denkt Cocu. "Het signaal dat wij geven door het contract te willen verlengen en verbeteren, geeft aan, dat wij veel vertrouwen in hem hebben."