Goud en historie voor Bjørgen

heywoodu

De Noorse langlaufsters hebben de afsluitende wedstrijd voor de vrouwen, de 30 kilometer vrije stijl, volledig gedomineerd. Het goud ging naar Marit Bjørgen, voor Therese Johaug en Kristin Størmer Steira. Voor Bjørgen was het de zesde gouden medaille uit haar carrière, waarmee zij de meest succesvolle atlete ooit is op de Winterspelen.

Na iets minder dan 10 kilometer vertrok het trio uit de grote groep, waarna ze pas bij de finish weer gezien werden door de rest. Bjørgen, Johaug en Steira bouwden gestaag een voorsprong op, die halverwege al ruim een halve minuut bedroeg. Na 20 kilometer lag het Noorse trio een minuut voor op de groep die streed voor de vierde plek. 

In de laatste kilometer was Steira duidelijk de zwakkere van de drie, zij moest lossen zodra Bjørgen en Johaug de versnelling inzetten. Voor Johaug was de slotklim de laatste kans om Bjørgen te lossen, maar de winnares van de skiatlon liet geen gat vallen. Johaug had haar laatste krachten verspeeld, waardoor Bjørgen naar het goud kon langlaufen. Het is haar derde gouden medaille van deze Olympische Spelen, nadat ze al goud pakte in de skiatlon en in de teamsprint, samen met Ingvild Flugstad Østberg.

Voor Bjørgen was het een historisch moment. Het was namelijk de zesde olympische titel voor de 33-jarige Noorse. Hiermee komt ze op gelijke hoogte met de Russische langlaufster Lyubov Yegorova, die in 1992 en 1994 totaal zes keer goud en drie keer zilver won. Bjørgen heeft naast drie zilveren medailles ook een bronzen exemplaar, en is daarmee de meest succesvolle vrouwelijke wintersporter ooit.