Homokieswijzer niet populair in Amsterdamse politiek

anoniem_22072019025900

Nog geen achttien procent van de partijen die in Amsterdam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen heeft meegewerkt aan de roze kieswijzer. De stad die ooit bekend stond als de homohoofdstad van de wereld wordt voorbijgestreefd door Rotterdam, waar bijna 65 procent meewerkte. Dat blijkt uit cijfers die belangenorganisatie COC Nederland zaterdag bij de lancering van zijn kieswijzer bekend heeft gemaakt.

In Amsterdam vulden vijf van de 28 deelnemende partijen een online vragenlijst in. In Rotterdam waren dat er elf van de zeventien. De partijen werd onder meer gevraagd wat zij de afgelopen tijd voor homo's, lesbiennes, bi- en transseksuelen hebben betekend. Ook wordt gevraagd in hoeverre de partij het eens is met stellingen als 'De gemeente dient met sportclubs samen te werken aan een LHBT-vriendelijk sportklimaat'.

Een woordvoerder van COC Nederland kan de verschillen moeilijk verklaren. "We zien de laatste tijd wel dat Rotterdam flink aan de weg aan het timmeren is als het om homobelangen gaat."

Bij de vorige verkiezingen was Amsterdam nog een van de koplopers. "Maar dat is moeilijk te vergelijken. Toen hadden we ook de stadsdelen aangeschreven waardoor veel meer partijen waren vertegenwoordigd", zegt de woordvoerder. "Nu hebben we dat niet gedaan omdat stadsdelen weinig inbreng hebben als het om rechten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders gaat."

De organisatie heeft partijen benaderd door in elke gemeente de gemeentelijke griffie te vragen een link naar de vragenlijst naar alle deelnemende partijen te sturen. Ook zijn partijen via hun landelijk bureau (als dat er was) benaderd. Verder zijn roze netwerken binnen partijen ingezet.

Na Rotterdam had Den Haag de meest inzendingen, waar negen van de negentien partijen (47 procent) meewerkte. Utrecht kwam er met zes deelnemers van de zeventien partijen (35 procent) bekaaid vanaf.

In totaal zijn 231 partijen van 91 gemeenten vertegenwoordigd op gayvote.nl. De meeste inzendingen (41) komen van D66. Daarna volgt GroenLinks met 31 inzendingen. PvdA en VVD delen de derde plaats met ieder 24 inzendingen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren er in totaal 163 inzendingen en kwamen de meeste inzendingen van de PvdA, gevolgd door D66 en GroenLinks.