Paus maakt 19 nieuwe kardinalen

anoniem_22072019025900

Paus Franciscus verleent 19 geestelijken zaterdag de titel van kardinaal. Hij overhandigt hun de ring die hun band met de wereldkerk symboliseert, en de kardinaalshoed met de 15 kwasten, die rood zijn als het bloed dat 'martelaren' voor het christelijk geloof hebben vergoten. Dat was helaas grotendeels niet hun eigen bloed.

Het is het eerste consistorie, zoals de samenkomst van de nieuwe kardinalen heet, onder Franciscus. Hij werd op 13 maart vorig jaar tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk gekozen. De namen van de 19 werden vorige maand bekend. Onder hen is de nieuwe tweede man van het Vaticaan, kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, en Gerhard Ludwig Müller, het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof.

De meeste anderen komen uit niet-westerse landen, zoals de aartsbisschoppen van de Chileense hoofdstad Santiago en de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en de bisschop van Les Cayes in Haïti. Ook aartsbisschop Vincent Nichols van Westminster (Londen) krijgt de kardinaalshoed.

Een van de 19 nieuwe kardinalen, de 98-jarige Italiaan Loris Francisco Capovilla, woont om gezondheidsredenen de plechtigheid niet bij.

In het college van kardinalen zitten twee Nederlanders: oud-aartsbisschop Ad Simonis van Utrecht en zijn opvolger Wim Eijk. Omdat hij ouder dan 80 jaar is, mag Simonis niet meer deelnemen aan het conclaaf dat de nieuwe paus kiest.

Paus verleent 19 mannen titel van kardinaal
Paus verleent 19 mannen titel van kardinaal (Foto: ANP)