Amnesty: Winterspelen ontsierd door arrestaties

anoniem_22072019025900

De Olympische Winterspelen in Sotsji zijn ontsierd door arrestaties en mensenrechtenschendingen. Ook heeft het Internationaal Olympisch Comité te weinig gedaan om de Russische autoriteiten aan te spreken op de arrestaties en het geweld tegen demonstranten. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International vrijdag gezegd.

"De Olympische Spelen horen bij te dragen aan een vreedzame en betere wereld. Dat doel is in Sotsji niet bereikt", aldus het hoofd van de Russische afdeling van Amnesty, Sergej Nikitin. "De repressie, detenties, arrestaties, gefabriceerde aanklachten en oneerlijke rechtszaken die onder het oog van de wereld plaatsvonden zijn een smet op de Spelen. Dit voorspelt weinig goeds voor wanneer de Spelen voorbij zijn en de internationale media Rusland verlaten."

Nikitin haalde een lijst van voorbeelden van mensenrechtenschendingen aan. Een homoactiviste werd gearresteerd omdat ze een regenboogvlag omhoog hield. Negen mensen, onder wie twee leden van de punkgroep Pussy Riot, werden eerst gearresteerd en daarna door een militie van kozakken mishandeld. Meerdere journalisten werden gehinderd in hun werk of gearresteerd.

Ook milieuactivisten moesten het ontgelden. Bij de aanleg van het olympisch terrein werden mensen gedwongen uit hun huis gezet en moesten arbeiders die de infrastructuur aanlegden onder slechte arbeidsomstandigheden werken. Ook werden beschermde natuurgebieden door de Russische regering beschadigd. Activisten die deze zaken aankaartten, werden geïntimideerd, gearresteerd en soms zelfs vervolgd.

Het IOC heeft nauwelijks iets gedaan om de mensenrechtenschendingen te veroordelen, aldus Amnesty. De organisatie noemt de stilte van het IOC 'oorverdovend'. Het IOC heeft altijd gezegd dat de Olympische Winterspelen los moeten staan van politiek. Nikitin is het hier niet mee oneens, maar stelt dat de Spelen in geen geval los moeten staan van mensenrechten.