Blok twijfelt over zelfstandig voortbestaan KPN

anoniem_22072019025900

Bestuursvoorzitter Eelco Blok weet niet zeker of KPN in de toekomst een zelfstandig bedrijf kan blijven. Dat komt doordat de telecombranche de komende jaren sterk zal veranderen. Dat zegt hij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

"Ik denk dat over vijf jaar het telecomlandschap in Europa er anders uit ziet dan nu. Of KPN daar zelfstandig onderdeel van zal zijn, dat weet ik niet", zegt Blok in de krant. Blok vindt dat de crisis de gehele sector onder druk zet. Veranderend consumentengedrag, zoals het overstappen van sms'en en bellen naar internetdiensten als Whatsapp, drukken de omzet verder voor de branche.

Vorig jaar leek KPN een prooi te worden voor het Mexicaanse América Móvil. In oktober trok het bedrijf van zakenman Carlos Slim zijn bod echter in, nadat een aan KPN gelieerde stichting een beschermingswal rond het telecombedrijf had opgeworpen. De stichting vond dat de overnamepoging vijandig was. Tegen NRC laat Blok weten dat hij Slim nooit persoonlijk heeft ontmoet.

KPN wil de komende jaren verder inkrimpen en 'versimpelen', zei Blok al eerder. Het bedrijf verkocht het Duitse E-Plus aan Téléfonica en maakte onlangs bekend nog eens vijftienhonderd tot tweeduizend banen te schrappen bovenop de vierduizend banen die al eerder verdwenen. Of de verkoop van E-Plus doorgaat, is nog onzeker omdat er vanuit Brussel weerstand tegen de verkoop is.