AEX eindigt week boven 400 punten

Chuck-N0rr1s

 De Amsterdamse beurs is vrijdag het weekeinde ingegaan met koers boven de 400 punten. Niet geholpen door enig invloedrijk nieuws sloot de AEX-index 0,4 procent hoger op 400,36 punten. De hoofdgraadmeter op het Damrak boekte daarmee een kleinere winst dan de beurzen elders in Europa.

Alleen de beurs van Frankfurt sloot ook op een winst van 0,4 procent. De Franse beurs zag de winsten echter tot 0,6 procent oplopen, terwijl de Amsterdamse midkap - waar de iets minder grote fondsen worden verhandeld - de week zelfs eindigde met een plus van 0,9 procent. De zogeheten AMX stond bij sluiten op 653,98 punten.

Opvallend was dat de twee grote verliezers van donderdag nu juist de grootste stijgers waren. Uitzendbureau Randstad kwam donderdag uit op een verlies van meer dan tien procent, maar werd vrijdag juist 3,2 procent meer waard. Verzekeraar Aegon nam zelfs 3,6 procent in waarde toe, na een verlies van zes procent op donderdag.

Ook Air France-KLM en Gemalto kenden een goede dag met winsten van respectievelijk 2,0 en 2,5 procent. De grootste verliezer was Philips. Het Eindhovense elektronicabedrijf moest een procent inleveren na negatieve uitlatingen van analisten. Bij AkzoNobel, Ziggo en DSM waren de verliezen iets kleiner.

In de AMX moest het goedkope aandeel van Pharming het hoofd buigen, met een dagverlies van 8,2 procent. Daar stonden echter de fraaie winsten van Boskalis en USG People tegenover. USG verloor donderdag in het spoor van Randstad flink, maar sloot de week af met een winst van 2,8 procent, even veel als Boskalis.