[upd] Brein wil tóch verbod op Pirate Bay

Oscar.

Stichting Brein gaat in cassatie (dan verwijderen ze je ballen -red) tegen het besluit van het Haagse gerechtshof om het verbod op torrentsite Pirate Bay op te heffen. Dat heeft de zelfbenoemde auteursrechtenwaakhond vrijdag gemeld. Volgens Brein staat de uitspraak haaks op het oordeel van rechters in andere Europese landen.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde op 28 januari dat internetaanbieders Ziggo en XS4ALL The Pirate Bay niet langer hoeven te blokkeren omdat de blokkade niet effectief genoeg is en op grote schaal wordt ontweken. Bovendien moest Brein van de rechter de proceskosten van ruim 360 duizend euro betalen (LOL).

Stichting Brein vreest dat illegaal downloaden de creatieve industrie de nek omdraait, net zoals andere neanderthalers dachten dat tv de radio zou slopen, dat het cassettebandje de muziekindustrie kapot zou maken, dat de videoband de doodsteek zou zijn voor televisie en bioscoop enzovoort. "De uitspraak van het hof is nadelig voor de ontwikkeling van de legale online markt omdat die bescherming nodig heeft tegen illegale concurrentie", zei directeur Tim Kuik destijds in een verklaring.

Donderdag werd bekend dat de omzet van de Nederlandse muziekindustrie vorig jaar voor het eerst sinds twaalf jaar groeide en bioscopen doen betere zaken dan ooit, films breken omzetrecord en bezoekersecord na omzet- en bezoekersrecord. De opbrengsten van advertenties en abonnementen op diensten als Spotify groeiden met 113,5 procent, ondanks het overweldigende gratis aanbod.

Diverse studies van vooraanstaande universiteiten toonden al aan dat downloaden uiteindelijk een zeer positieve invloed heeft op het koopgedrag van mensen, en dat artiesten juist gebaat zijn bij het 'illegale' online aanbod, maar Tim Kuik van Brein weet dat natuurlijk veel beter.

Update:

Bericht aangevuld.