Mysterieuze vernieling Anne Frank-boeken in Tokyo

Redactie

Vandalen hebben in Tokyo bladzijden gescheurd uit exemplaren van Het Dagboek van Anne Frank. Ook vernielden zij andere werken over Anne Frank en de nazi's. De reden hiervoor is onduidelijk. In totaal zijn ruim 250 boeken vernield, meldt de Franse persdienst AFP. In nabijgelegen regio's zijn ook diverse boeken beschadigd.

"We hebben klachten uit vijf verschillende districten in Tokyo ontvangen, maar het is nog niet duidelijk hoeveel bibliotheken zijn getroffen", zei Satomi Murata van de Japanse raad van bibliotheken. "We weten niet waarom dit is gebeurd en wie het heeft gedaan." Per boek zijn ongeveer tien tot twintig pagina's verscheurd.

De Japanse premier Shinzo Abe werd onlangs door Zuid-Korea en China fel bekritiseerd om uitlatingen over de Tweede Wereldoorlog. De landen vinden dat hij voorbijgaat aan de oorlogsmisdaden door Japan in de twee landen.

Het dagboek dat Anne Frank bijhield toen ze ondergedoken zat in het Achterhuis in Amsterdam werd in 2009 toegevoegd aan het Geheugen van de Wereld-register van Unesco. Ze overleed in 1945 op 15-jarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen.