Wintersporters gewaarschuwd voor gladheid en files

Redactie

Nederlanders die zaterdagochtend terugkeren van of vertrekken naar hun wintersportbestemming, moeten oppassen voor gladde wegen. Ook moeten ze rekening houden met files, vooral in het zuiden van Duitsland en bij de grenstunnel tussen Duitsland en Oostenrijk. Dat melden weeronline.nl en de ANWB vrijdag.

Zo'n 1,4 miljoen Nederlanders gaan tijdens de voorjaarsvakantie op reis, schrijft de ANWB op zijn website. Driehonderdduizend daarvan vertrekken naar de sneeuw. Oostenrijk is favoriet, daarna volgen Duitsland en Frankrijk.

Wintersporters die naar en vanuit Oostenrijk reizen, moeten zaterdagochtend oppassen omdat het daar flink sneeuwt. In combinatie met lage temperaturen kan het daardoor op wegen boven de zeshonderd meter flink glad worden. Daardoor zijn wellicht sneeuwkettingen nodig. Op zaterdagmiddag lijkt het grootste deel van de Alpen droog te zijn.

Vertrekken vanuit Frankrijk zal waarschijnlijk makkelijker te gaan op zaterdag. Op vrijdag zal het in de Franse en Zwitserse Alpen nog flink sneeuwen. Mensen die vrijdag en zaterdag naar Frankrijk en Zwitserland afreizen, moeten rekening houden met slecht weer bergopwaarts.

In vrijwel de hele Alpen ligt veel sneeuw, in Frankrijk tot zo'n drie meter en in Italië en Oostenrijk tweeënhalve meter. De noordelijke Alpen hebben minder sneeuw, ongeveer een meter. Wintersporters die naar Winterberg gaan komen bedrogen uit, daar ligt slechts twintig centimeter sneeuw, aldus Weeronline.

Scholen in de regio noord hebben vanaf dit weekend vakantie. Voor regio midden zit de vakantie er weer op vanaf maandag, net als officieel voor scholen in zuiden. In verband met carnaval houden de meeste scholen in het zuiden echter vakantie van 1 tot 9 maart.