Doden bij mortieraanval Iraakse stad

Redactie

Bij een mortieraanval op een woonwijk in Musayyib ten zuiden van Bagdad zijn donderdagavond zeker 22 mensen om het leven gekomen en vijftig gewond geraakt. Vijf granaten troffen een markt, een gebouw met woningen en een parkeerplaats, meldden een politiewoordvoerder en ziekenhuismedewerkers.

Het is onduidelijk wie voor de beschieting verantwoordelijk is, maar volgens de politie kwamen de granaten uit het overwegend soennitische Jurf al-Sakr. Musayyib ligt zestig kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad, in een gebied met een gemengde bevolking van soennieten en sjiieten. Afgelopen dinsdag kwamen bij een aanslag met een autobom in de stad vijf mensen om het leven; in 2009 kostte een aanslag door een vrouwelijke zelfmoordterrorist aan zeker veertig sjiitische pelgrims het leven.

In Irak is het geweld in het afgelopen jaar sterk toegenomen. De soennieten voelen zich gediscrimineerd door de overwegend sjiitische regering en ook door de burgeroorlog in het buurland Syrië zijn de sektarische spanningen vergroot. Vorig jaar kwamen volgens cijfers van de Verenigde Naties in Irak 8868 mensen door geweld om het leven, het hoogste aantal sinds 2007.