Nederland scoort hoog op acceptatie homo's in leger

Redactie

Nederland staat tweede op een internationale ranglijst als het gaat om de acceptatie van homoseksualiteit binnen het leger. Alleen Nieuw-Zeeland scoort beter, blijkt uit een ranglijst die is opgesteld door het The Hague Center for Strategic Studies. Nederland scoort net zo hoog als Groot-Brittannië.

Bij het opstellen van de lijst werd onder meer gekeken naar tolerantie binnen het leger, regels die homoseksuele handelingen strafbaar stellen en het bestaan van richtlijnen die homoseksuelen uitsluiten. Om in de 21e eeuw te overleven is het voor strijdmachten volgens de onderzoekers van groot belang om homoseksualiteit te erkennen en toe te staan.

Het centrum benadrukt dat het hier gaat om mensen die bereid zijn hun leven te wagen voor hun land. Daarom is het niet meer dan logisch om hun geaardheid te respecteren. Maar ook als alleen naar de militaire inzetbaarheid wordt gekeken zou het logisch zijn normaal om te gaan met homoseksualiteit. Bijvoorbeeld omdat een leger dat homoseksuelen weert uit minder mensen kan putten dan een leger dat dit niet doet.

De hekkensluiter op de lijst is Nigeria. Daarna zijn homoseksuelen in het leger van Iran het slechtst af. Het Syrische leger staat van onderaf gezien derde.