Alma Ata belooft goedkope Olympische Winterspelen

Maarten (rubbereend)

Alma Ata kan de Olympische Winterspelen voor veel minder geld organiseren dan Sochi. Dat heeft de Kazachse stad, die een gooi doet naar de Spelen van 2022, donderdag gezegd. Acht van de twaalf benodigde lokaties zijn al af. In 2017 zijn dat er zelfs al tien.

Rusland besteedde bijna veertig miljard euro aan de Spelen van Sochi. Dat bedrag bevatte echter niet alleen de kosten van de Spelen maar ook langetermijnprojecten op het gebied van infrastructuur. Het prijskaartje van Sochi - meer dan alle eerdere Winterspelen bij elkaar - is desondanks een heet hangijzer geworden.

Andrej Krjoekov, een lid van het uitvoerend comité van het olympisch comité van Kazachstan, stelt dat de totale kosten 'vele malen lager' zullen zijn dan die van Sochi.

De laatste hand wordt nog aan het budget voor de infrastructuur gelegd, maar het zal volgens Krjoekov 'vergelijkbaar zijn met het operationele budget'. Operationele budgetten, de kosten voor de daadwerkelijke organisatie van de Spelen, liggen meestal tussen de anderhalf en twee miljard euro.

Alma Ata is niet de enige kandidaat voor de Spelen van 2022. Ook Beijing, het Poolse Krakau, Lviv in Oekraïne en de Noorse hoofdstad Oslo zijn in de race. Deze zomer wordt een shortlist gemaakt door het IOC, volgend jaar wordt de winnende stad gekozen.