Gullit presenteert loting kwalificatie EK 2016

Peterselieman

Ruud Gullit zal komende zondag de loting voor de kwalificatieronde voor het Europees kampioenschap voetbal van 2016 gaan presenteren. De oud-international zal dit samen doen met de oud-verdediger Bixente Lizarazu die namens gastland Frankrijk naar voren is geschoven.

Naast Gullit zal er in Nice nog een Nederlander een rolletje hebben in de loting. Hans van Breukelen is samen met nog twaalf oud-doelmannen, waaronder Peter Schmeichel, Fabien Barthez, Dino Zoff, Rinat Dassaev, Vitor Baia en Jean-Marie Pfaff, uitgenodigd om de balletjes te trekken.

Er gaan 53 landen in de bak, waarna er acht poules van zes landen en eentje van vijf landen zullen worden gevormd. Nederland behoort op basis van de UEFA-coëfficiën tot de geplaatste landen. De resultaten van het WK van 2010, kwalificatie ronde voor het EK 2012 en het toernooi zelf en de kwalificatie voor het WK van 2014 tellen hiervoor mee. Aan het toernooi in Frankrijk doen 24 landen mee, waardoor de eerste twee uit elke poule doorgaan en de beste nummer drie. De acht andere nummers drie spelen play-offs om vier beschikbare tickets.