Sharia ook voor niet-moslims in Atjeh

MarcusViridis

Het maakt niet meer uit of je ook een aanhanger bent van een gedateerde, middeleeuwse beweging, voortaan is het islamitisch recht, de Sharia ook van toepassing op niet-moslims in de Indonesische provincie Atjeh.

Een medewerker van het provinciebestuur heeft laten weten dat het niet eerlijk zou zijn om de Sharia wel toe te passen op de 98 procent van de bevolking die Mo wel tof vinden, maar niet op de 2 procent van de mensen die daar niets in zien. Overtredingen op de vaak kinderachtige religieuze wetjes zijn niet bedongen in het plaatselijke strafrecht, maar een kniesoor die daarop let.

Met andere woorden, wanneer jij als seculiere of christelijke Atjeh'er het nodig vind om in het weekend een biertje naar binnen te werken, dan maak je een goede kans om zes tot negen zweepslagen te krijgen. Want zo heeft de profeet het beschikt. Ook gaat de politie het vrouwenvolk wat beter in de gaten houden. Exemplaren die het wagen om zonder kopvod over straat te gaan, kunnen (nu nog) rekenen op een waarschuwing.

Van de 251 miljoen Indonesiërs noemt 86 procent zich mohammedaan. 6 procent zijn protestant, 3 procent heeft last van het katholicisme en 2 procent is hindoe.