Weinig beweging op Europese beurzen

Chuck-N0rr1s

De Europese beurzen zijn woensdag na een wisselvallige handelsdag rond de slotstanden van de voorgaande dag gesloten. In Amsterdam werd Wolters Kluwer afgerekend op tegenvallende vooruitzichten en ging Imtech in de uitverkoop nadat een nieuwe omkoopaffaire aan het licht was gekomen.

De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs sloot nagenoeg onveranderd op 401,54 punten. De Midkap steeg 0,4 procent tot 646,99 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt eindigden eveneens vlak. De CAC40-index in Parijs won 0,2 procent.

De beurzen stonden het grootste deel van de dag op verlies, maar krabbelden in de laatste uren op nadat op Wall Street de koersenborden groen kleurden. De meeste winsten werden uiteindelijk echter toch weer uit handen gegeven.

Wolters Kluwer stond onderaan de AEX met een verlies van 4,6 procent. De informatieleverancier zag de winst vorig jaar toenemen, maar gaf een teleurstellende winstverwachting af voor 2014.

Imtech volgde met een verlies van 3,5 procent. Het Zwitserse Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar mogelijke fraude bij Imtech-dochter Fritz& Macziol. Vorig jaar werd de technisch dienstverlener al hard getroffen door schandalen in Duitsland en Polen.

KPN zakte 1,4 procent. Onder beleggers groeit de vrees dat Brussel de voorgenomen overname van de Duitse dochter E-Plus door Telefónica Deutschland mogelijk niet zal goedkeuren.

In Parijs leverde PSA Peugeot Citroën 1,5 procent in. De geplaagde Franse autobouwer stond lange tijd op winst, mede omdat het bedrijf zijn verlies vorig jaar wist terug te dringen. Daarnaast nemen de Chinese autofabrikant Dongfeng en de Franse staat ieder een belang van 14 procent in de automaker als deel van een kapitaalverhoging van 3 miljard euro.

Crédit Agricole steeg 2 procent. De op twee na grootste Franse bank boekte weer winst in het vierde kwartaal, na een miljardenverlies in dezelfde periode een jaar eerder. De Deense bierbrouwer Carlsberg won in Kopenhagen ruim 7 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De euro was met 1,3760 dollar ongeveer evenveel waard als bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 102,90 dollar per vat. De prijs van Brentolie stabiliseerde op 110,35 dollar per vat.

Weinig beweging op Europese beurzen
Weinig beweging op Europese beurzen (Foto: ANP)