Estafettegoud Noorwegen, Bjørndalen schrijft historie

heywoodu

De Noorse biatleten hebben met grote overmacht de gemengde estafette gewonnen. Het was de eerste keer dat het onderdeel op het programma van de Olympische Spelen stond, maar echte spanning was al snel ver te zoeken.

Al na de eerste groep loopsters had Noorwegen de kop in handen. Tora Berger moest bij het schieten twee keer bijladen, maar wist de concurrentie op de ski's in te halen en als eerste te wisselen. Vlak achter haar zat de Italiaanse Dorothea Wierer, die één keer bij had moeten laden. Op de derde plaats volgde de Tsjechische Veronika Vitkova, gevolgd door Susan Dunklee uit de Verenigde Staten.

Bij de tweede wissel was de leiding niet meer in handen van Noorwegen, maar Tiril Eckhoff zat maar een seconde achter de Tsjechische Gabriela Soukalova. Eckhoff bleef weliswaar foutloos tegenover de drie bijladers van Soukalova, maar de Tsjechische was op de ski's een stuk sneller. Italië lag inmiddels op de derde plek, met Karin Oberhofer. De Poolse Magdalena Gwizdon zat op vijftig seconden achterstand, de rest moest al meer dan een minuut toegeven.

Ook nadat de mannen het strijdtoneel betraden veranderde er weinig in de stand. Voor Noorwegen was het de beurt aan Ole Einar Bjørndalen. De 40-jarige winnaar van zeven gouden olympische medailles had geen enkel probleem en trof tien van de tien maal het doel. Jaroslav Soukup had één bijlader nodig, maar kon de tweede plek voor Tsjechië behouden. Namens Italië maakte Dominik Windisch weliswaar enkele fouten, maar de derde plek was stevig in Italiaanse handen.

Svendsen verslaat Martin Fourcade op de lijn tijdens de massastart (Foto: PRO SHOTS/Bildbyran)
Svendsen, slotloper in de estafette, verslaat Martin Fourcade op de lijn tijdens de massastart (Foto: PRO SHOTS/Bildbyran)

Voor de Noorse slotloper Emil Hegle Svendsen was de opdracht duidelijk. Zijn voorsprong was groot genoeg om meer dan eens een bijlader nodig te hebben, maar daar was geen sprake van. Svendsen raakte net als zijn voorganger alle tien schoten en kon zonder problemen naar het goud langlaufen. Ook achter hem veranderde weinig. Ondrej Moravec had één bijlader nodig maar kon voor Tsjechië het zilver binnenhalen, terwijl Lukas Hofer het brons voor Italië pakte.

Voor Bjørndalen was het een historisch moment, want met zijn achtste gouden medaille is hij de meest succesvolle atleet ooit op de Olympische Winterspelen. Hij passeerde zijn legendarische landgenoot Bjørn Dæhlie, die één bronzen medaille minder heeft.