Titel Sáblíková 5000 meter, Wüst en Kleibeuker op het podium

Frank (franklop)

Martina Sáblíková is voor de tweede keer in haar carrière olympisch kampioen geworden op de 5000 meter. De Tsjechische was in een direct duel te sterk voor Ireen Wüst, die nog wel haar derde zilveren medaille op deze Spelen wist te behalen. Carien Kleibeuker haalde knap het brons.

Sáblíková en Wüst moesten het in de een na laatste rit tegen elkaar opnemen. Wüst, olympisch kampioene op de drie kilometer, nam daarin een voorsprong op de Tsjechische, maar moest toezien dat ze met nog drie rondes te gaan werd ingehaald. Wüst probeerde nog even aan te haken, maar besloot toch Sáblíková te laten gaan, die met haar 6.51,54 het goud wist binnen te halen. Wüst zette met 6.54,28 niet alleen de zilveren tijd op de klokken, maar schaatste ook een persoonlijk record.

Carien Kleibeuker was daarvoor al de eerste geweest die een tijd moest zetten. Ze reed een sterke race en zette met 6.55,66 een nieuw persoonlijk record neer. De 35-jarige Kleibeuker moest de daarop volgende rit toezien hoe de Russische Olga Graf bijna de hele race onder haar tijd zat. In de laatste ronde verspeelde die echter net genoeg, zodat Kleibeuker na de rit van Sáblíková en Wüst mocht blijven hopen op een medaille.

In de slotrit probeerden Yvonne Nauta en Claudia Pechstein nog Kleibeuker van het podium te schaatsen. Lange tijd zaten beide onder de tijd van de Rotterdamse, maar ze moesten toch het schema loslaten, zodat Kleibeuker bij haar tweede olympische optreden een bronzen medaille wist binnen te halen.

Uitslag 5000 meter dames

# Schaatsster Nat. Tijd
1 Martina Sáblíková Tsj 6.51,54
2 Ireen Wüst NED +2,74
3 Carien Kleibeuker NED +4,12
4 Olga Graf Rus +4,23
5 Claudia Pechstein Dui +6,85
6 Yvonne Nauta NED +10,22
7 Mari Hemmer Noo +12,91
8 Stephanie Beckert Dui +16,25