Dronepiloot gehoord om opnamen Efteling

Redactie

Een 18-jarige man die met een drone opnamen had gemaakt van De Efteling is vorige week gehoord als verdachte. Hij heeft meerdere luchtvaartregels overtreden, meldt de politie woensdag. De man had ook onder meer opnamen gemaakt boven een brand in Zaltbommel.

De man had de opnamen begin deze maand op YouTube geplaatst. Volgens de politie heeft hij zich als 'gezagvoerder van een luchtvaartuig' schuldig gemaakt aan vliegen boven aaneengesloten bebouwing. Ook had hij niet gedurende de hele vlucht zicht op de drone, wat wel verplicht is. De man gebruikte een videoverbinding om te bepalen hoe hij de drone moest sturen. Ook zou hij personen of zaken in gevaar hebben kunnen brengen.

De man heeft volgens de politie aangegeven dat hij niet op de hoogte was van de regels bij het gebruik van drones. Hij had zich wel verdiept in de regels als het gaat om fotograferen vanuit de lucht.

Op het filmpje brengt het vliegtuigje onder meer de Python, een achtbaan, van zo'n twintig meter afstand in beeld terwijl die voorbij rijdt. Een woordvoerder van het attractiepark spreekt van een 'prachtig filmpje'. "Maar wij vinden het prettiger als mensen het bij ons melden als ze opnames willen maken. Dan kunnen we samen kijken hoe we dat mooi en veilig in beeld kunnen brengen."

De Efteling heeft zelf geen aangifte gedaan. "Voor ons was de zaak al afgedaan", zegt de woordvoerder. "Maar drones worden steeds goedkoper, dus het is goed dat de politie aangeeft wat de regels zijn."