IOC-baas Bach prijst Oekraïense atleten in Sochi

Olga Kroeders

IOC-voorzitter Thomas Bach heeft dinsdag de Oekraïense atleten in Sochi geprezen dat zij ondanks de situatie in hun land niet afgehaakt zijn op de Spelen. Volgens de Duitser hebben zij 'hun land met grote waardigheid vertegenwoordigd'. Bach sprak verder zijn condoleances voor de slachtoffers van het geweld in Oekraïne uit. In Kiev kwamen bij politieacties dinsdag 25 mensen om het leven.

De gedachten van het IOC zijn volgens Bach bij 'het Oekraïense team in wat een erg moeilijke tijd moet zijn'. Tegelijkertijd wees het IOC een verzoek om met een rouwband voor de doden in Kiev in actie te komen af. De olympische koepel beroept zich daarbij op het apolitieke karakter van de Spelen.

Die laatste beslissing werd door Oekraiënse atleten bekritiseerd. Onder meer tennisser Sergij Stachovsky vroeg zich op Twitter af waarom. "Dus solidariteit, verdriet en pijn zijn politieke gevoelens?"

Bij de teamsprint ontbraken de Oekraïense langlaufsters Marina Lisogor en Katerina Serdjoek. Volgens een officiële verklaring had Serdjoek een rugblessure, maar op Twitter wordt gespeculeerd dat dat niet de echte reden is.