Bank of England gematigd positief over groei

Redactie

Beleidsmakers bij de Bank of England zijn gematigd positief over de Britse economische groei door een hoger consumentenvertrouwen, een groeiende woningmarkt en meer investeringen in februari. Dat blijkt uit de woensdag vrijgegeven notulen van een vergadering van de Britse centrale bank eerder deze maand.

De huizenmarkt trekt in het gehele land aan, gestuwd door groter consumentenvertrouwen. Hoewel er meer huizen werden verkocht dan een jaar eerder is de markt nog niet op het niveau van voor de crisis. Ook in de bouw ging het iets beter.

De Britten investeren ook meer dan vorig jaar. Voor de komende twaalf maanden verwacht de centrale bank een bescheiden groei omdat er bij bedrijven meer vertrouwen in de nabije toekomst is. Toch besloot de centrale bank eerder deze maand de rente op 0,5 procent te houden. Die beslissing was volgens de notulen unaniem.

Niet alle cijfers stemmen positief. Zo groeide de export naar de eurozone nauwelijks. Ook in de retailsector was geen noemenswaardige groei.

De werkloosheid in Engeland daalde eind vorig jaar naar 7,2 procent. In augustus zei de Bank of England nog dat als dat percentage onder de zeven procent zakte, het rentepercentage zou worden aangepast. Nu die grens echter dichterbij komt, gaf de bank aan ook loonstijgingen en productie te willen meewegen bij de beslissing om de rente te verhogen. De centrale bank had niet verwacht dat de werkloosheid zo snel zou dalen. In de zomer zat nog 7,6 procent van de Britten zonder werk.

De Bank of England wil de rente, die nu op recordlaagte staat, niet verhogen omdat dan de hoeveelheid geld in de markt afneemt en consumenten en bedrijven gaan snijden in hun uitgaven. Als de rente al wordt verhoogd, zal dat langzaam gebeuren.