IOC hekelt protestplannen Pussy Riot

Redactie

Het zou 'geheel ongepast' zijn als de Russische punkband Pussy Riot een protestactie zou houden op het olympisch terrein in Sochi. Dat heeft een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) woensdag gezegd. De twee leden van Pussy Riot die in december vrijkwamen uit een Russisch strafkamp werden dinsdag in Sochi opgepakt.

Nadia Tolokonnikova en Maria Aljochina werden aangehouden nadat er een diefstal was gemeld in het hotel waar ze verbleven. Ze werden na enkele uren weer vrijgelaten en volgens de politie is er geen aanklacht tegen de twee ingediend. Tolokonnikova zei dat zij en Aljochina in Sochi zijn voor een nieuwe protestactie. Ze wilden een videoclip opnemen voor hun lied 'Poetin zal je leren van het moederland te houden'.

De leden van de punkband Pussy Riot brachten in februari 2012 in een kathedraal in Moskou met gekleurde bivakmutsen op een punkgebed ten gehore waarin de Russische president Vladimir Poetin werd bekritiseerd. Naar aanleiding van dat optreden werden de vrouwen gearresteerd en veroordeeld. Ze brachten bijna anderhalf jaar in een strafkamp door.