Ligety behoudt voorsprong en pakt goud

heywoodu

Wereldkampioen Ted Ligety heeft ook de olympische titel op de reuzenslalom aan zijn palmares toegevoegd. De Amerikaan was in de eerste run oppermachtig en kon die voorsprong in de tweede run verdedigen.

Na de eerste run stonden veel skiërs nog binnen het bereik van het podium, waaronder de Fransman Steve Missillier op de tiende plek. Hij wist in de tweede manche de snelste tijd van iedereen neer te zetten, waarmee hij plaats na plaats pakte. Het was eerst de beurt aan titelverdediger Carlo Janka, maar de Zwitser haalde het niet en viel terug naar plek dertien. Ook Felix Neureuther uit Duitsland en de Oostenrijker Marcel Hirscher kwamen niet aan de tijd van Missillier. 

De eerste die in de buurt leek te komen was Alexis Pinturault, maar aan het eind moest ook hij zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot. Vervolgens was het de beurt aan de volgdende Fransman, maar ook Thomas Fanara redde het niet. Hij maakte veel grote fouten en viel terug naar plek negen. Matthias Mayer, olympisch kampioen op de afdaling, kon zijn verrassende vierde plek bijna vasthouden en werd uiteindelijk knap zesde. 

Davide Simoncelli, derde na de eerste run, maakte te veel fouten en was kansloos voor een goede klassering. Hij werd uiteindelijk slechts zeventiende. Ook de nummer twee, Ondrej Bank, kon zijn plek op het podium niet vasthouden. Hij bleef wel in de buurt, maar de Tsjechische veteraan moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats. Ted Ligety was deze keer niet ongenaakbaar, maar zijn voorsprong op Missillier was groot genoeg om zonder veel problemen naar het goud te gaan. De Fransman werd tweede op 0,48 seconden en met Pinturault op 0,64 seconden ging ook het brons naar de Fransen.