Nachtrust belangrijk voor omwonenden tijdens NSS

Redactie

Omwonenden van het World Forum maken zich zorgen over hun nachtrust gedurende de Nuclear Security Summit (NSS) die eind maart wordt gehouden in Den Haag. Dat bleek tijdens een bijeenkomst die dinsdagavond werd gehouden in het congrescentrum. Burgemeester Jozias van Aartsen en politiechef Paul van Musscher waren aanwezig om vragen te beantwoorden.

Een van de aanwezige bewoners bleek in te zitten over helikopters van de politie. "Vliegen die tijdens de top ook 's nachts constant over onze huizen? Ik vraag het maar, want de politie Den Haag is momenteel wel erg enthousiast", aldus de vrouw. Volgens Van Musscher is dat niet het geval. "Het is niet de bedoeling dat helikopters 's nachts over de stad vliegen als dat niet per se nodig is. De delegaties verblijven op dat moment in hun hotels. Ik zeg u daarom: u kunt rustig slapen."

Een andere bewoner maakte zich zorgen over het aanleggen van het enorme hekwerk dat om het World Forum wordt geplaatst en waarvan de opbouw eind deze maand al begint. De vrouw wilde weten of de opbouw ook 's nachts door zou gaan en of dat lawaai met zich meebrengt.

Volgens Van Aartsen is dat niet het geval. "We beginnen op tijd met opbouwen dus er is geen reden om dat 's nachts te doen. Dat gebeurt tijdens normale dagelijkse werkuren. Mocht u 's nachts iemand ontdekken waarvan u denkt: wat doet die daar? Belt u mij dan", grapte de burgemeester.

Den Haag leent het enorme hekwerk van Londen. Het is daar gebruikt tijdens de Olympische Spelen van 2012. Ook leent de gemeente zogenoemde barriers van de Engelsen. Die worden geplaatst op grote toegangswegen naar het World Forum. Dit om een drama als in Apeldoorn tijdens Koninginnedag 2009 te voorkomen, zei Van Musscher.

In ruil voor de overlast die de bewoners gaan ervaren, biedt Van Aartsen ze een kijkje in het World Forum aan na afloop van de nucleaire top. "Als u het leuk vindt, bent u op dinsdagavond 25 maart welkom om te bekijken hoe de wereldleiders er hier bij hebben gezeten."

De opkomst tijdens de bewonersavond was hoog. De zaal waarin 24 en 25 maart 58 wereldleiders overleggen over nucleair materiaal was dinsdagavond vrijwel volledig gevuld.