Heel Rusland hoopt op 15-jarige schaatsster

Olga Kroeders

Julia Lipnitskaia weet woensdag de ogen van heel Rusland op zich gericht. De pas 15-jarige kunstschaatsster won op de Olympische Spelen de landenwedstrijd met het Russische team, waardoor de verwachtingen ook voor de individuele wedstrijd hooggespannen zijn. Woensdag staat de korte kür op het programma, een dag later volgt de vrije kür.

De Russische schaatsbond doet er vooralsnog alles aan om Lipnitskaia in de luwte te houden. Na het goud in de landenwedstrijd vertrok ze zo snel mogelijk naar Moskou om daar in alle rust te trainen, zonder de media te woord te staan. Pas dinsdag liet ze zich weer zien in Sochi.

"Er rust wel erg veel druk op de schouders van een 15-jarige", zegt haar landgenoot Viktor Petrenko, in 1992 winnaar van olympisch goud. "Maar ik heb het idee dat ze daar prima mee kan omgaan. Al zal ze een plaats op het podium zeker niet cadeau krijgen."

Lipnitskaia komt voor de Russen als een geschenk uit de hemel. Na het teleurstellende optreden van de kunstschaatsploeg vier jaar geleden in Vancouver, waar geen enkele gouden medaille werd gepakt, was de kritiek niet mals. Dit jaar maakte het wonderkind al indruk door bij haar debuut op het hoogste podium direct goud te pakken op het EK in Boedapest.

Ondanks de indrukwekkende optredens van Lipnitskaia in de landenwedstrijd zal de concurrentie de komende dagen moordend zijn. Met de Zuid-Koreaanse titelverdedigster Yu-Na Kim, tweevoudig wereldkampioene Mao Asada uit Japan, de Italiaanse Carolina Kostner en de Amerikaanse Gracie Gold zijn er genoeg kandidaten om de thuisfavoriete een hak te zetten.

Dat het applaus vanaf de tribunes vooral voor Lipnitskaia zal zijn, boezemt haar concurrentes geen angst in. "In elk land waar wij komen juichen mensen voor hun eigen sporters", weet de 23-jarige Kim. "Dat is in Rusland niet anders dan in Zuid-Korea. Als schaatser ben je daar niet mee bezig. Je moet gewoon zo goed mogelijk presteren."