FIFA beslist over WK-stadion Curitiba

Frank (franklop)

De FIFA beslist dinsdag of er tijdens het WK voetbal deze zomer wordt gespeeld in Curitiba. De Arena da Baixada is door enorme vertragingen en financiële tekorten een groot twijfelgeval. De wereldvoetbalbond maakt de beslissing om 19.00 uur Nederlandse tijd bekend.

Een kleine maand geleden stelde FIFA-secretaris Jérôme Valcke de stad een uiterste deadline van 18 februari om te zorgen voor een waterdicht plan om de bouw van het stadion uiterlijk in april af te ronden. In het stadion van Curitiba staan vier groepsduels gepland. Een van de wedstrijden gaat tussen Australië en regerend wereldkampioen Spanje, die in dezelfde groep als Nederland zitten.

Hoewel zondag op internet een hardnekkig gerucht over het afstoten van het stadion de ronde deed, zijn de laatste geluiden over de beslissing juist positief, Bij de persconferentie van Valcke zijn vertegenwoordigers van Curitiba aanwezig. Dat lijkt erop te duiden dat de benodigde garanties gegeven kunnen worden. Eerder liet Valcke al weten dat het verplaatsen van de WK-duels meer werk zou kosten dan het voltooien van het stadion.

Valcke was de afgelopen drie dagen op bezoek in Brazilië voor een rondreis langs diverse stadions. De situatie in Curitiba was niet het enige knelpunt waar hij mee te maken kreeg. In Porto Alegre moest de secretaris-generaal zorgen dat alle partijen tot overeenstemming kwamen om de bijna tien miljoen euro voor de bouw van tijdelijke constructies van onder meer de pers, energie en veiligheid op tafel te leggen. Hierover werd al wekenlang gesteggeld in de stad in het zuiden van Brazilië. Donderdag wordt hierover definitief een besluit genomen.

Tevens kon deze week het stadion in Cuiaba worden bijgeschreven op het lijstje probleemgevallen. Een brand in de Arena Pantanal in oktober vorig jaar zou volgens een rapport de fundamenten van het stadion hebben aangetast. De openbaar aanklager wil nu een nieuw onderzoek doen.

De Braziliaanse minister van Sport Aldo Rebelo haastte zich dinsdag te zeggen dat de impact van brand gering was en maande de bouwbedrijven tot haast om het stadion af te krijgen. De realiteit is dat er eigenlijk geen tijd meer is voor extra onderzoek, omdat anders de uiterste deadline van de FIFA dan wordt overschreden.

Verder liet Recife weten dat het geen openbaar feest met grote schermen, het zogeheten Fan Fest, zal hebben tijdens de wedstrijden die daar worden gespeeld. De stad wil geen onnodig geld uitgeven, bang als ze zijn voor eventuele demonstraties. Valcke toonde zich dinsdag zeer teleurgesteld over het besluit. Hoewel nog niet officieel bevestigd, denken meer steden erover na om het Fan Fest te schrappen.

Met nog iets meer dan honderd dagen te gaan tot de openingswedstrijd van het WK neemt de stress bij de WK-organisatie met de dag toe. Los van de bouwproblemen, zijn er grote vertragingen met de infrastructurele projecten en staan in diverse steden weer demonstraties gepland tegen de doorgang van het mondiale voetbaltoernooi.