FOK!toen: Saint Vitus - Saint Vitus (1984)

dekatophetspek

Vandaag gaan we voor FOK!toen dertig jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 20 februari 1984 dat het epische debuutalbum van de eveneens epische doommetalband Saint Vitus werd uitgebracht. Het inmiddels vrij zeldzame album Saint Vitus wordt door veel liefhebbers van het loodzware genre als één van de allereerste doommetalalbums aller tijden gezien.

Saint Vitus
Saint Vitus

Tyrant
Voor het ontstaan van de band Saint Vitus moeten we terug naar 1978. In dat jaar vormen gitarist Dave Chandler, bassist Mark Adams, zanger Scott Reagers en drummer Armando Costa de band Tyrant. Datzelfde jaar verschijnt er van de band een demo die wordt geopend met een track getiteld 'Saint Vitus'. Datzelfde nummer is een jaar later met een tiental andere tracks te horen op een demo van de band, die in 1980 verder gaat onder de naam Saint Vitus.

Tyrant

Voor de muziek van Saint Vitus lieten de mannen zich inspireren door bands zoals Black Sabbath en Black Flag. Met laatstgenoemde band zou Saint Vitus in de jaren tachtig nog op tournee gaan. Greg Ginn van Black Flag was behoorlijk onder de indruk van de mannen en bood ze een contract aan bij zijn platenlabel SST Records.

Saint Vitus 1

Het debuutalbum
Voor de opnames van hun debuutalbum ging Saint vitus naar de Total Access Recording Studios in Redondo Beach in Californië. Met Black Flag-gitarist Dez Cadena, SST-baas Joe Carducci en de legendarische Glen 'Spot' Lockett achter de schuiven en knoppen werden in één keer de vijf tracks op de gevoelige band vastgelegd. Tenslotte moest het album klinken zoals de band ook op een podium klonk. Dat klonk zoals dit.

Kant A:

Saint Vitus A

01 Saint Vitus 4:46
Het album opent met de titeltrack die ook meteen het snelste nummer op het album is. Het nummer gaat over een jongeman die mensen oproept om in een god te gaan geloven inplaats van blind te staren op de overheid. Saint Vitus was eigenlijk een christelijke doommetalband, maar wist het religieuze element aardig te verhullen op hun platen.

Saint Vitus was a young lad.
No one knows how old.
'till the kingdom took his life.
For the things he told.
The world is full of wickedness.
So Vitus says.
"If you believe in god above,
you will all be saved".

02 White Magic/Black Magic 5:26
Ook bij 'White Magic/Black Magic' wordt het gaspedaal stevig ingedrukt, maar na driekwart slaat het nummer om in een stevig stuk doommetal. Indianendrums met slepende riffs.

I believe in miracles.
I don't believe in sin.
I believe in wizardry.
I don't believe in trends.

03 Zombie Hunger 7:16
Tijd voor een stuk pure doom, zoals de liefhebbers die zo graag horen. Apocalyptische teksten, maar dan ook nog eens met een boodschap.

I have no feelings.
No remorse for stealing your child.
You shouldn't have let her.
Go wandering out in the wild.
You've heard the legends.
You know that I live out there.
But in this modern world.
It's foolish to believe in such a scare.

I'm a zombie – my skin is now peeling away.
I'm a zombie – my insides have died...
And turned grey.

Kant B:

Saint Vitus b

01 The Psychopath 9:24
Waar de andere kant van de elpee stevig en vooral snel opende is het op kant B traagheid troef. 'The Psychopath' is een langzaam opbouwend stuk doommetal, waarbij de loodzware en dreigende gitaarriffs domineren.

Listen for the siren.
Screaming loud and bright.
The neighborhood asylum.
Reports escape tonite.
Look around the corner.
Behind every bush.
Your sanity is thin now.
Just needs a little push.

02 Burial At Sea 8:37
Saint Vitus sluit geheel in stijl van met het moddertrage 'Burial At Sea'. Het nummer komt uit de speakers gedenderd als een op hol geslagen piratenschip. Daarnaast kent 'Burial At Sea' een snel middenstuk, waarna het tempo gelukkig weer op standje oertraag wordt gezet. Een dreigend monsters dat uit de mistwolken opduikt en je blijft achtervolgen. De klas van Ozzy heeft goed opgelet.

Skull and crossbones – a field of black.
Thunder roars – lightning cracks.
A phantom ship – she appears.
Lost horizons – suddenly near.
Neptune please help me.
Don't want no burial at sea.

De lp van Saint Vitus
De zeer zeldzame lp van Saint Vitus

Conclusie
Saint Vitus was een pionier op het gebied van de doommetal. Samen met bands als Pentagram, Witchfinder General, Trouble en Candlemass, zou Saint Vitus een nieuwe dimensie toevoegen aan de metalscene en zou eveneens een inspiratiebron vormen voor veel bands tot op heden.