Duitse schansspringers onttronen rivaal Oostenrijk

heywoodu

De Duitse schansspringers hebben voor het eerst sinds 2002 weer een gouden medaille bij de mannen veroverd. In een bijzonder spannende finale wisten de Duitsers eeuwige rivaal Oostenrijk van de troon te stoten. De Oostenrijkers wonnen in 2006 en 2010 de olympische titel. Op het WK skivliegen van 2006 werd de grootmacht voor het laatst verslagen.

Na de eerste ronde ging Duitsland al aan de leiding. Andreas Wank, Marinus Kraus, Andreas Wellinger en Severin Freund sprongen een relatief kleine voorsprong op de Oostenrijkers bij elkaar. Het verschil met Michael Hayböck, Thomas Morgenstern, Thomas Diethart en Gregor Schlierenzauer bedroeg slechts 2,5 punten. Op de derde plek stond het Japanse team. Taku Takeuchi liet veel punten liggen, maar Reruhi Shimizu, Daiki Ito en veteraan Noriaki Kasai deden het naar behoren. De voorsprong op Polen was al groot, en dus was duidelijk dat het om deze drie landen ging.

In de finaleronde maakte Shimizu direct een paar punten goed op Wank en Hayböck. De zwakste schakel bij Japan was echter wederom Takeuchi, waardoor de Japanners de hoop op goud moesten laten varen. Wellinger wist vervolgens een klein gaatje te slaan door iets beter te springen dan Diethart. Schlierenzauer, de Oostenrijkse slotspringer, kon Freund onder druk zetten met een goede sprong, maar de Duitser liet zich niet van de wijs brengen. Freund, die in de laatste sprong in de individuele wedstrijd nog terugviel naar de vierde plek, kon nu wel zijn hoofd koel houden en stelde het goud voor Duitsland in veiligheid.